Van bevruchting tot pup

De vruchtbare periode van een hond heet de loopsheid.  Deze periode komt zo’n 2 keer per jaar voor en duurt ongeveer 3 weken.  De loopsheid is te herkennen aan de rode uitvloei uit de vulva.  De teef vertoont gedurende deze periode ook een ander gedrag.  Halverwege de loopsheid is ze bereid zich door de reu te laten dekken.  Vaak valt dit moment samen met de ovulatie.

Een teef heeft 2 baarmoederhoornen.  Zowel in de linkerhoorn als in de rechterhoorn kunnen vruchtjes zich innestelen die uitgroeien tot pupjes.

Als de spermacellen de afdalende eitjes hebben weten te bereiken, vindt de bevruchting plaats !
Het begin van de wonderlijke weg naar een nieuwe leven ….

1 baarmoeder

 

 

 

 

 

WEEK 1 (0 tot 7 dagen)

De bevruchting vindt plaats.  De embryo’s, die uit 2 cellen bestaan, wachten in de eileiders.  De embryo’s zijn goed beschermd tegen invloeden van buitenaf.

2 sperma
 

 

 

 

 

WEEK 2 (8 tot 14 dagen)
Aan het begin van deze week bestaat het embryo uit 4 cellen en tegen het einde van de week uit 64 cellen. Het embryo gaat vanuit de eileiders de baarmoeder binnen.

WEEK 3 (15 tot 21 dagen)
Rond dag 20 hechten de embryo’s zich in de baarmoederwand.

3 baarmoeder week 3

 

 

 

 

 

 

 

WEEK 4 (22 tot 28 dagen)

Nu ontwikkelen de ogen en de rugwervels en het hoofdje krijgt vorm.  De foetus groeit deze week tot ± 1,5 cm.  Ook de ontwikkeling van de organen is begonnen.  Dit is een fase waarin de foetus zeer kwetsbaar is.  Rond dag 28 is het meest geschikt om een echo te maken om te zien of de teef drachtig is.

WEEK 5 (29 tot 35 dagen)
De tenen en nagels zijn in ontwikkeling.  Het geslacht is nu ook bepaald.  De organen zijn bijna ‘klaar’ en de foetus groeit naar zo’n 3 cm.  De foetus is aan het eind van deze week niet meer zo vatbaar voor invloeden van buitenaf.

baarmoeder week 5

 

 

 

 

 

 

 

 

WEEK 6 (36 tot 42 dagen)
De foetus weegt ongeveer 6 gram en is zo’n 4,5 cm groot.  De harttonen zijn met een stethoscoop te horen !! De huid en pigmentvorming zijn volop in ontwikkeling.  De grote spieren zijn goed ontwikkeld en de foetus beweegt.

WEEK 7 (43 tot 49 dagen)
Alles zit nu aan de pup en moet alleen nog groeien !!

WEEK 8 (50 tot 57 dagen)
De bewegingen van de foetussen zijn aan de buitenkant voelbaar; dit kan alleen als de moeder-hond heel rustig ligt.  De pupjes hebben nu ook een vacht.

pup week 8

 

 

 

 

 

WEEK 9 (57 tot 64 dagen)
De baarmoeder is vol en de foetussen zijn in toenemende mate actief.  Door de druk van het duwen tegen de baarmoeder wordt het zuurstofniveau in de baarmoeder minder.  Hierop zal de moeder-hond weeën krijgen en de geboorte op gang komen.  Gemiddeld duurt een dracht 63 dagen, maar vanaf dag 57 kunnen de pupjes zonder problemen geboren worden.

pup week 9