Hart

De hartonderzoeken ten behoeve van het fokken zijn altijd goed geweest. Ook in Amerika en Engeland wordt veel gedaan aan hartonderzoek.

Factor VII

Zowel Lynn, Vicky als Kimmie zijn vrij van Factor VII deficiency. In Amerika en Engeland wordt het testen hierop ook belangrijk gevonden.

SGK-3 haargen (hairless – haarloosheid)

Lynn, Vicky en Kimmie hebben de uitslag N/N, gezonde genen, kunnen geen haarloze pups voortbrengen. Nu er een test beschikbaar is hoeven geen haarloze pups meer geboren te worden bij de deerhound.

Delayed Post Operated Hemorrhage (DEPOH)

In Amerika heb ik contact gekregen met wetenschapper Michael Court via de Health and Genetic Committee van de SDCA (Scottish Deerhound Club America). Hij heeft onderzoek gedaan bij en een test ontwikkeld voor Deerhounds naar aanleiding van inwendige bloedingen na operaties met de dood tot gevolg. Al onze honden en de pups die hier geboren worden, zijn en worden hierop getest. Honden die het nodig hebben, kunnen het middel Tranexaminezuur of Hemosilate toegediend krijgen zodat zich geen problemen voordoen met bloedstolling.

Als fokker zijn we verantwoordelijk voor het ras. Met onze fokkerij houden wij rekening met de testuitslagen om een goede combinatie te kunnen maken. Zoals de Amerikaanse geneticus Dr Jerold Bell zegt: “Genetic tests do not determine which dogs get bred, only which dogs they get bred to, while we must all strive to breed the healthiest dogs possible, we must also preserve the gene pool.”

So true!